Een commercial op televisie is een serieuze investering, waarvan je wilt dat die op korte termijn en lange termijn effect gaat hebben. Een goede commercial doet iets met de doelgroep, het moet bij hen het gewenste gevoel achterlaten en hen het liefst aanzetten tot actie. Je wilt namelijk dat ze jouw bedrijf en product onthouden en het liefst direct iets aanschaffen of contact opnemen. Het juiste gevoel bij de boodschap en vertrouwen in het merk zijn hierbij van essentieel belang. Echter, hoe zorg je nou dat jouw merk tussen al dat “reclamegeweld” op de juiste manier blijft hangen?
Uit onderzoek blijkt dat, door ons onbewuste brein, bedrijfslogo’s met muziek 30% beter gewaardeerd worden. Dit is vooral het geval als er muziek ontstaat die echt van het bedrijf is. Muziek die als het ware is ontstaan uit het DNA van een bedrijf zoals het “YippieYaYaYippieYippieYee” van Hornbach en de “I’m loving it” van MacDonalds. Dat deze muziek en geluid het noemen van deze twee bedrijfsnamen zelfs overbodig heeft gemaakt is een ultieme vorm van de kracht van muziek. Maar hoe hoort die muziek bij een logo nou tot stand te komen en hoe zit het met geluid en muziek in de rest van de commercial?
We zullen nooit beweren dat elke commercial per se muziek moet hebben. Er zijn goede redenen te verzinnen waarom je zelfs helemaal geen geluid in een commercial wilt laten horen. Realiseer je echter wel dat het geen toeval is dat grote merken als Coca-Cola, Nike, Adidas en BMW muziek niet als sluitpost gebruiken maar het meestal leading laten zijn. Muziek verbindt en muziek zorgt dat we letterlijk in beweging komen. Specifieke (akkoorden)sequensen zorgen er zelfs voor dat ons brein zo getriggerd wordt dat het dopamine aanmaakt.
Als de kracht van muziek dat kan doen met ons brein, als muziek een hele grote invloed heeft op de emotie die men beleeft bij jouw merk, zou muziek dan niet een prominente rol moeten krijgen in de huisstijl?!
Wat nou als een corporate sound de basis is voor meerdere muziekstukken die passen bij alle online en offline uitingen? Van diezelfde corporate sound, die ook op Spotify en alle grote muziekplatforms komt, wordt ook een soundlogo gemaakt. Het audiologo dat onder je merklogo komt. De 3-5 seconde die ook zo sterk is bij Hornbach en MacDonalds. Het audiologo verwijst altijd naar de grotere track die o.a. in te zetten is bij commercials.
Nou wordt er bij commercials al volop gebruik gemaakt van muziek, maar niet (of zelden) van eigen muziek. De Efteling is hier bijvoorbeeld een hele mooie uitzondering op. Hun muziek is geen sluitpost. Door de muziek van de Efteling voel je en beleef je het park direct. Het is ondenkbaar dat de Dfteling een song van een bekende ster gebruikt of stockmuziek. De muziek van de Efteling is een prachtig voorbeeld van muziek die ontstaan is uit het DNA van een bedrijf. De muziek bij de meeste andere commercials die je op televisie ziet komt als volgt tot stand.
Er is zoals je nu weet ook een vierde optie. Als je ziet wat goede eigen muziek voor je merk kan doen, hoe het via commercials en andere uitingen echt bij jouw merk gaat horen en wat het je in relatie tot je doelgroep op kan leveren, dan is het de investering zeker waard.
Het sterke 3-5 seconden durende Audi Logo met muziek en die van MacDonalds, worden door 93% van de wereldbevolking direct herkend. Beiden doen direct iets met onze emotie (vertrouwen in techniek en blij maken). Ga dus de samenwerking aan met creatieve producenten van muziek en commercials. Een eigen corporate sound koppelen aan commercials en andere uitingen zorgt voor verbinding, beweging en resultaat.
Het productieteam van Hudson & the Dutchmen, dat veel commercials en andere videoproducties maakt, gelooft net als ik in “The Power of Music” en daarom heb ik me aangesloten bij hun team. We gaan graag samen met jou op zoek naar jullie eigen corporate sound en geluidslogo.